BRINJAL/ Bakłażan (psianka podłużna) 1KG
Opis
Bakłażan
Bakłażan to wyjątkowe warzywo w całych Indiach. Bakłażan może być smacznym dodatkiem do Twojego ulubionego curry i świetnie komponować się z ryżem i innymi potrawami.
Jedna z większych odmian, Brinjal Varikatris, ma kształt jajka z biało-fioletowymi paskami na błyszczącej skórce. Kremowy miąższ jest przyjemnie gorzki w smaku z kilkoma małymi, miękkimi jadalnymi nasionami.
Przechowywanie i zastosowania
Brinjale nie nadają się do długiego przechowywania. Tak więc spożyj w ciągu kilku dni i przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Wewnętrzny biały miąższ szybko brązowieje po pokrojeniu, więc używaj go, gdy tylko je pokroisz lub przechowuj w lodówce, umieszczając pozostałą część na misce lub talerzu, ale unikaj zamknięcia, ponieważ przyspiesza to rozkład.
Brinjals są ważną częścią indyjskich curry na sucho i do sosu. Stosowane również w zupach z soczewicy, gulaszach i produktach ryżowych. Mogą być pieczone, grillowane i smażone.
Korzyści
Bakłażany są bogate w błonnik pokarmowy, witaminę C i K, związki fitoskładnikowe i antyoksydanty. Kontroluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, doskonały do utraty wagi, pamięci mózgu i krążenia krwi, a także znany z zapobiegania nowotworom i chorobom serca.
Wysoka zawartość wilgoci i wody pomaga w odmładzaniu skóry.